Διατήρηση θαλάσσιας χελώνας με το Nat Geo Kids

1
Διατήρηση θαλάσσιας χελώνας με το Nat Geo Kids
Η Γκρέις η πράσινη χελώνα ετοιμάζεται για εγχείρηση

Δεν υπάρχει τίποτα σαν τον ενθουσιασμό της νέας ζωής. Αφαιρώντας την τελευταία χούφτα δροσερή άμμο για να αποκαλύψει το πρώτο ζευγάρι παρθένου, στριμωγμένου λευκού αυγάήταν μια πλήρης συγκίνηση να ξέρεις ότι σύντομα θα υπήρχε μια μάζα μικροσκοπικών θαλάσσιες χελώνες καρέτα καρέτα εκκολάπτεται και τρέχει προς τη θάλασσα.

αυγά θαλάσσιας χελώνας στη φωλιά

Παρακολουθώντας το Σαρασότα ο ήλιος ανατέλλει στον ουρανό καθώς ολοκληρώναμε την τεκμηρίωση και την καταγραφή κάθε λεπτομέρειας της φωλιάς, ένιωσα το κύμα της ασθένειας στην κοιλιά μου να αρχίζει να μετατοπίζεται επίσης. Ήταν πρωινή ναυτία. Όπως οι μικροσκοπικές ζωές που άνθιζαν μέσα στα αυγά της αμμώδους φωλιάς που καταγράφαμε, έτσι και μέσα μου άνθιζε μια μικροσκοπική ζωή.

Ακόμη και χωρίς να φάω πρωινό, ο αέρας της θάλασσας στις 6 το πρωί αναδεύτηκε το στομάχι μου. Αλλά άξιζε τον κόπο να συμμετάσχω Mote Marine Laboratoryη ομάδα περιπολίας της χελώνας. Ήμουν σε μια από τις πρώτες μου εργασίες πεδίου για National Geographic Kids περιοδικό; για να εξερευνήσω την τοπική θαλάσσια ζωή στη Φλόριντα και δεν ήθελα τίποτα να με εμποδίσει!

Παρακολούθηση φωλιάς χελωνών Kate on Conservation
Φωτογραφία του Mark Sickles

Συμμετοχή στη θαλάσσια χελώνα του Mote παρακολούθηση φωλιάς ομάδα επάνω Παραλία Venice, Sarasota ήταν μια φανταστική αποστολή. Βρίσκοντας το νεοσκαμμένο θαλάμους αυγώντο να έχεις την ευκαιρία να δεις πραγματικά τα αυγά – και στη συνέχεια να προστατέψεις τις φωλιές από ανυποψίαστους παραθαλάσσιους που μπορεί να σταθούν κατά λάθος πάνω τους – ήταν μια πολύ συγκινητική εμπειρία.

Ως μελλοντική μαμά. βλέποντας την προσπάθεια που κάνουν αυτές οι απίστευτες μητέρες χελώνας για να βρουν το τέλειο σημείο φωλιάς να δώσουν στα μικρά τους την καλύτερη ευκαιρία στη ζωή μου έφερε ένα δάκρυ στα μάτια! (εντάξει, πολλά πράγματα έφεραν δάκρυα στα μάτια όταν ήμουν έγκυος, αλλά αυτό ήταν πραγματικά ξεχωριστό).

Ομάδα Mote με όχημα περιπολίας στην παραλία
Έξω και γύρω με την ομάδα Mote

Έμαθα ότι κατά την περίοδο ωοτοκίας του προηγούμενου έτους, Mote’s Sea Turtle Conservation and Research Program ανέφερε ότι Κλειδί Longboat διά μέσου Βενετία φιλοξένησε συνολικά 4.588 φωλιές (ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2015 κατά 2.103 φωλιές), δείχνοντας τη σημασία αυτής της ακμάζουσας περιοχής ωοτοκίας για τον τοπικό πληθυσμό θαλάσσιων χελωνών.

Μετατόπιση άμμου και κινούμενες φωλιές

Μερικές φορές, όταν οι φωλιές βρίσκονται σε σημείο που μπορεί να επηρεαστεί από ανθρώπινη επίδρασηόπως τροφή στην παραλίαείναι απαραίτητο να τα μετακινήσει η ομάδα Mote.

Ένα έργο τροφοδοσίας λαμβάνει χώρα όπου υπάρχει ανάγκη τοποθέτησης φρέσκιας άμμου στην παραλία. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να συνηθίσουν οι χελώνες στη νέα άμμο, γιατί είναι υφή και ύψος μπορεί να είναι διαφορετική και δημιουργούν εμπόδια.

Μετά το πρόγραμμα διατροφής του προηγούμενου έτους στην παραλία της Βενετίας, οι χελώνες δεν θα έφταναν πολύ μακριά στην άμμο. Ήταν σχεδόν τριπλάσιοι ψεύτικες ανιχνεύσεις (όπου μια μητέρα βγαίνει στην παραλία για να γεννήσει τα αυγά της, αλλά επιστρέφει στη θάλασσα χωρίς να φωλιάσει πραγματικά) καθώς υπήρχαν φωλιές.

Μια ψεύτικη ανίχνευση στην παραλία της Βενετίας, Sarasota
Μια ψεύτικη σέρνεται, όπου μια μητέρα χελώνα έχει γυρίσει και επέστρεψε στη θάλασσα χωρίς να φωλιάσει

σε 2016η ομάδα έπρεπε να μετεγκατασταθεί 200 φωλιές! Που σήμαινε ανέβασμα στο οκτώ μια μέρα. Αυτό δεν είναι εύκολο κατόρθωμα όταν υπάρχει ένα στενή προθεσμία να μετακινούνται φωλιές από 9.30 π.μπριν έρθουν επισκέπτες και τουρίστες στην παραλία.

Προφανώς χρειάζεται μία ώρα για να βρείτε όλα τα αυγά, σκάψτε τα όλα από την άμμο και βάλτε τα όλα πίσω στη νέα τοποθεσία. Φυσικά, τα αυγά πρέπει να μετακινούνται εξαιρετικά προσεκτικά και προσεκτικά, καθώς η ομάδα δεν γνωρίζει πότε ακριβώς γεννήθηκαν τα αυγά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

κινούμενη ομάδα άμμου

Για να γίνει ακόμα πιο περίπλοκο το έργο, όταν σκάβεται ένας νέος θάλαμος φωλιάς, πρέπει να είναι ακριβώς όπως αυτός που δημιούργησε η μητέρα.

«Πρέπει να το μετρήσεις τέλεια και να σκάψεις ένα νέο ακριβώς το ίδιο», Μου λέει η Kirsten Mazzarella του Mote. «Και πρέπει να βρείτε ένα σημείο που δεν θα έχει αρπακτικά και ένα μέρος που να μην έχει φωτισμό για να τους τραβήξει προς τη λάθος κατεύθυνση. Δεν θέλεις να τα μεταφέρεις σε χειρότερο σημείο από εκεί που τα έβαλε η μαμά».

Η Kirsten του Mote μας λέει τα πάντα για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης φωλιάς. Φωτογραφία του Mark Sickles

Οι Mote αισθάνονται πολύ έντονα για τη δημιουργία φωλιών με τον τρόπο που ήθελε η μητέρα, καθώς προσπαθούν να μην παρεμβαίνουν στη φύση. Η μετακίνηση των φωλιών δεν είναι κάτι που τους αρέσει να κάνουν, όπως συνήθως τις έχει διαλέξει η μητέρα το καλύτερο φυσικό σημείο και μπορεί να το μεταφέρουν σε μια λιγότερο επιθυμητή περιοχή. Εάν η μητέρα έχει επιλέξει μια κακή τοποθεσία, δεν της αρέσει να τη μετακινήσει ούτε αυτή, καθώς αυτός είναι ο τρόπος της φύσης να πει ότι τα γονίδια δεν προορίζονταν να μεταβιβαστούν.

«Φροντίζουμε τον ανθρώπινο αντίκτυπο, αλλά όχι τον αντίκτυπο της φύσης», εξηγεί η Kirsten. «Παλιότερα μετακινούσαμε τις φωλιές που ήταν πολύ κοντά στο νερό πιο ψηλά στην παραλία, αλλά τώρα, αν η μητέρα χελώνα το κάνει λάθος, αφήνουμε τη φύση να ακολουθήσει την πορεία της. Η μόνη φορά που μετακινούμε ενεργά μια φωλιά είναι όταν λαμβάνει χώρα ενεργά ένα έργο τροφοδοσίας της άμμου. Αυτό απαιτεί από τους ανθρώπους της διατροφής να λάβουν ειδική άδεια και στη συνέχεια να επικοινωνήσουν με τον Mote για να κάνουν τη δουλειά».

Θεραπεία και αποκατάσταση χελώνας

Οι Mote εργάζονται σκληρά για να μειώσουν τον ανθρώπινο αντίκτυπο και να βοηθήσουν τους πληθυσμούς της χελώνας και με άλλους τρόπους. Κατέχουν ένα από τα τρία μόνο νοσοκομεία άγριας ζωής στη Φλόριντα με ειδικά εγκαταστάσεις και εκπαίδευση να φροντίζει τις χελώνες που πάσχουν από όγκοι ινοπαπιλλώματος.

Επειδή οι επιστήμονες εξακολουθούν να μαθαίνουν πώς μεταδίδεται η ασθένεια στις χελώνες, πρέπει να παρέχουν μια ξεχωριστή εγκατάσταση μόνο για ζώα με αυτούς τους όγκους.

Η Γκρέις η πράσινη χελώνα ετοιμάζεται για εγχείρηση
Η Γκρέις η πράσινη χελώνα ετοιμάζεται για χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των όγκων της ινοπαπιλλώματος. Φωτογραφία του Mark Sickles

Οι όγκοι μπορούν να αναπτυχθούν στην επιφάνεια του βατραχοπέδιλαμεσα στην στόμα (επηρεάζει τη διατροφή), και στη χελώνα μάτια. Όλοι οι όγκοι αφαιρούνται με χειρουργική επέμβαση λέιζερ, αν και το ζώο πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα διασωθέν μάτι μετά την αφαίρεση των όγκων προκειμένου να απελευθερωθεί ξανά στη φύση.

Ήταν μια απίστευτη και συγκινητική εμπειρία να επιτραπεί στα παρασκήνια σε αυτή την εκπληκτική εγκατάσταση, η οποία πραγματικά αλλάζει τη ζωή αυτών των πανέμορφων ζώων. Η φροντίδα και η προσοχή που παρέχεται από το προσωπικό είναι αξιοθαύμαστη και δεν ξέρω ακριβώς ποια θα ήταν η έκβαση για τις τραυματισμένες και άρρωστες χελώνες αν δεν ήταν ο Mote.

Το άρθρο για το νοσοκομείο χελωνών στο περιοδικό Nat Geo Kids

Είναι επίσης συναρπαστικό να ανακαλύπτεις πόσο μακριά έχει φτάσει η εγκατάσταση και τι έχουν μάθει από τον καθημερινό χειρισμό των ασθενών της.

Μέχρις ότου 2010έπρεπε να κρατούν τις χελώνες στο κέντρο για ένα χρόνο μετά την επέμβαση αφαίρεσης όγκου, για να διασφαλίσουν ότι δεν ήταν μεταδοτικός. Εάν είχαν εκ νέου ανάπτυξη οποιουδήποτε όγκου, θα έπρεπε να ξεκινήσουν ξανά αυτό το ρολόι.

Αυτό σήμαινε ότι κάποια ζώα κρατούνταν στις εγκαταστάσεις για δύο και περισσότερα χρόνια! Αλλά το 2010, η Sarasota είχε ένα ξέσπασμα κόκκινη παλίρροια (μια επιβλαβής άνθιση φυκιών), που είδε το νοσοκομείο να πλημμυρίζει από ασθενείς, έτσι πήραν την απόφαση να απελευθερώσουν τις χελώνες με την ασθένεια αμέσως μόλις επουλωθούν από το χειρουργείο.

Με τον καιρό έμαθαν ότι ο ιός βγαίνει σε καιρούς στρεςάρα κρατώντας τα μέσα αιχμαλωσία Το να διασφαλιστεί ότι θεραπεύτηκαν δημιουργούσε στην πραγματικότητα έναν φαύλο κύκλο όπου κατέληξαν να αποκτήσουν περισσότερους όγκους αντί να αναρρώσουν.

Το εξώφυλλο της Kate on Conservation with Nat Geo Kids

Έμαθα τόσα πολλά για τα έργα του Mote και τα διαφορετικά είδη χελώνας της Sarasota (χονδροκέφαλος, δερμάτινη πλάτη, πράσινη χελώνα, γεράκι και Το Ridley του Kemp) στο ταξίδι μου — όλα αυτά αναφέρονται στο δικό μου Nat Geo Kids άρθρο. Αν θέλετε να διαβάσετε γι‘ αυτά και πολλά περισσότερα για την περίπολο και το νοσοκομείο χελωνών (προσπάθησα να διατηρήσω το περιεχόμενο αυτής της ανάρτησης ιστολογίου αρκετά διαφορετικό από το άρθρο), Έκδοση Μαΐου είναι έξω τώρα!

λογότυπο kate on conservation

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Nat Geo Kids που εμπνέει τη μάθηση φυσικής ιστορίας;

Schreibe einen Kommentar