Κάνοντας τις σωστές ερωτήσεις – Ολιστική Life Coach με EFT

2
Κάνοντας τις σωστές ερωτήσεις – Ολιστική Life Coach με EFT

Κάνεις τις σωστές ερωτήσεις; Ίσως πιο βασικά, κάνετε ΚΑΠΟΙΑ ερώτηση; Το να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις είναι κρίσιμο για την επιτυχία στην εργασία, τη ζωή και την πνευματική ανάπτυξη. Ως προπονητής και ολιστικοί επαγγελματίες, είναι επίσης κεντρικό στη δουλειά μας.

Ας διερευνήσουμε γιατί οι ερωτήσεις είναι τόσο απαραίτητες για την πλήρη ζωή.

Συχνά συζητάμε τρόπους για να είμαστε πιο αισιόδοξοι και να ζούμε μια γειωμένη ζωή, γεμάτη χαρά και πληρότητα. Ας ξεκινήσουμε με μια χρήσιμη ερώτηση: Τι εμποδίζει;

Ένα από τα σημάδια ότι ένα άτομο είναι εκτός πορείας είναι ότι ζει πάρα πολύ στον αυτόματο πιλότο. Αυτό σημαίνει να αφήσετε το ασυνείδητο και τους άλλους να κατευθύνουν τη ζωή σας. Σημαίνει να διοικείσαι από συνήθειες και ρουτίνες, να σβήνεις συνεχώς φωτιές για να συμπληρώνεις τις λίστες υποχρεώσεων – και να ξεκινάς από την αρχή αύριο.

Ακολουθεί μια άλλη ερώτηση: Πώς βγαίνεις από αυτό το είδος ύπαρξης της Ημέρας του Groundhog; Πώς σταματάς την ορμή της βιασύνης και της ανησυχίας και σπάζεις τον κύκλο;

Για να φέρετε περισσότερη ελπίδα, ζωντάνια και σοφία, κάντε μια παύση και αρχίστε να αμφισβητείτε. Με άλλα λόγια, να γνωρίζετε εάν απλώς αντιδράτε και συνεχίζετε αδιάκοπα.

Πάρτε μια ανάσα… Εξερευνήστε τι υπάρχει αυτή τη στιγμή, καθώς και τραβήξτε τη μεγάλη εικόνα.

Ακολουθούν τρεις τρόποι για να αρχίσετε να κάνετε καλές ερωτήσεις:

1. Προερχόμενο από την καρδιά

Πριν από χρόνια, όταν ξεκινήσαμε για πρώτη φορά να σπουδάζουμε coaching, συναντήσαμε πολλές λίστες προπονητικών ερωτήσεων, όπως οι 100 κορυφαίες ερωτήσεις προπονητικής.

Προσπαθώντας να καταλάβετε πώς να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ερωτήσεις αποκάλυψε γρήγορα ένα πρόβλημα με αυτήν την προσέγγιση λίστας. Αν και πολλές από τις ερωτήσεις ήταν καλό να τις γνωρίζεις και μερικές φορές ακόμη και να τις χρησιμοποιήσεις, ήταν περισσότερο αναφορά παρά πρακτικό εργαλείο.

Η προσπάθεια ενσωμάτωσης ερωτήσεων σε μια συγκεκριμένη πραγματική κατάσταση μπορεί να είναι πολύ τυπολατρική και απλοϊκή. Ακόμα κι αν η ερώτηση είχε νόημα για χρήση, με τόσες πολλές δυνατότητες, πώς θα ξέρατε πώς να στοχεύσετε τη σωστή ερώτηση τη στιγμή που τη χρειαζόσασταν;

Η καλύτερη απάντηση στο πώς να διατυπώσετε καλές ερωτήσεις είναι να ακολουθήσετε την καρδιά σας. Η καρδιά σας μπορεί να νιώσει τη στιγμή, το άλλο άτομο και την κατάσταση. Τότε μπορεί να γίνει η σωστή ερώτηση.

Ναι, υπάρχουν πολύτιμες βασικές ερωτήσεις που πρέπει να γνωρίζετε, όπως “Τι θέλετε να πετύχετε;” ή “Ποιο μπορεί να είναι το επόμενο βήμα σας;”

Φυσικά, με την πάροδο του χρόνου, φυσικά διαισθάνεστε τις σωστές ερωτήσεις. Η εμπειρία σας παρέχει μια τράπεζα δεδομένων για να αξιοποιήσετε και μπορείτε να αισθανθείτε την κατάλληλη ερώτηση που εστιάζει στην καρδιά αυτή τη στιγμή. Γνωρίζετε ότι κάθε άτομο και κάθε κατάσταση είναι μοναδική και ρωτάτε ανάλογα.

2. Κάντε ερωτήσεις, αντί να κάνετε δηλώσεις

Ένας πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε ερωτήσεις είναι όταν θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο ή ίσως να δώσετε συμβουλές. Εκείνη τη στιγμή, μετατρέψτε τις συμβουλές σας σε έρευνα.

Αντί να κάνετε μια δήλωση, μετατρέψτε την σε ερώτηση.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

Δήλωση: «Δεν θα ήταν σοφό να τον συναντήσετε σε ένα μπαρ, καθώς προσπαθείτε να μείνετε μακριά από το αλκοόλ και να προστατεύσετε την υγεία σας».

Ως ερώτηση: «Θα ήταν καλό μέρος να τον συναντήσεις σε ένα μπαρ;»

Δήλωση: «Πρέπει να τη συγχωρήσεις».

Ως ερώτηση: «Θα ήταν καλή στιγμή να τη συγχωρήσω, είναι σωστό;»

3. Ζώντας τις απαντήσεις

Όπως ένας καλός γονιός επιτρέπει στο παιδί του να κάνει λάθη, πρέπει να επιτρέψουμε και εμείς στον εαυτό μας να κάνει λάθη. Αντιμετωπίζει το αναπόφευκτο και αυτό που είναι. Αυτά τα λάθη δεν είναι μόνιμα – μπορεί κανείς να μάθει από τα πάντα.

Μέρος της πρόκλησης εδώ είναι η ανάγκη μας να έχουμε βεβαιότητα, κυρίως ως μέτρο ασφαλείας. Ναι, όλοι θέλουμε έναν ορισμένο βαθμό προβλεψιμότητας και ασφάλειας.

Ωστόσο, «η κουλτούρα μας, γεμάτη συμβουλές, γρήγορες λύσεις και απλές απαντήσεις σε περίπλοκα ερωτήματα, δίνει μικρή αξία στην ανοχή της αβεβαιότητας, στην κίνηση μέσω διαταραχών στην επισκευή, στην πορεία προς τη δημιουργικότητα», γράφουν οι Ed Tronick και Claudia Gold στο Η Δύναμη της Έριδος.

Αλλά μπορούμε να είμαστε διαφορετικοί. Μπορούμε να αγκαλιάσουμε την αβεβαιότητα, παρά τις ταλαιπωρίες της. Μπορούμε να τολμήσουμε στο άγνωστο όπου μας περιμένουν νέες ανακαλύψεις. Το να είμαστε ανοιχτοί στην αβεβαιότητα φέρνει περισσότερη καινοτομία και δημιουργικότητα στη ζωή μας.

Ας στραφούμε σε ένα από τα αγαπημένα μας αποφθέγματα ποιητή Ράινερ Μαρί Ρίλκε, «Μην αναζητάς τώρα τις απαντήσεις που δεν μπορούν να σου δοθούν γιατί δεν θα μπορούσες να τις ζήσεις. Και το θέμα είναι να ζεις τα πάντα. Ζήστε τις ερωτήσεις τώρα. Ίσως τότε σταδιακά, χωρίς να το προσέξετε, θα ζήσετε σε κάποια μακρινή μέρα στην απάντηση».

Τελικές σκέψεις σχετικά με το να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις

Καθώς προέρχεστε περισσότερο από την καρδιά, οδηγείτε τη ζωή σας περισσότερο ως ερευνητής και εξερευνητής. Αυτή η προσέγγιση σε οδηγεί να ζήσεις τις απαντήσεις».

Καθώς προέρχεστε περισσότερο από την καρδιά, οδηγείτε τη ζωή σας περισσότερο ως ερευνητής και εξερευνητής. Αυτή η προσέγγιση σας οδηγεί να ζήσετε τις απαντήσεις.

Εδώ είναι να την κάνετε μια υπέροχη ζωή, που αξίζει να τη ζήσετε και να τη γιορτάσετε!


Leave a Reply