Μπορείτε να πάρετε μελατονίνη ενώ είστε έγκυος; Ρωτήσαμε έναν ειδικό

0
Μπορείτε να πάρετε μελατονίνη ενώ είστε έγκυος;  Ρωτήσαμε έναν ειδικό

Το συμπλήρωμα είναι μια δημοφιλής θεραπεία για την αϋπνία, αλλά μπορεί να μην είναι η απάντηση στην εγκυμοσύνη ή στην αϋπνία της νέας μαμάς.

Τα προβλήματα ύπνου είναι μόνο ένα από τα πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν την εγκυμοσύνη εφιάλτη. Αν αναρωτιέστε αν η μελατονίνη είναι μια ασφαλής λύση για αϋπνία εγκυμοσύνηςέχουμε οδηγίες από ειδικούς για να σας βοηθήσουμε να κάνετε μια υγιή και ενημερωμένη επιλογή.

Τι είναι η μελατονίνη;

Όταν οι άνθρωποι μιλούν για μελατονίνη, συχνά αναφέρονται στο συνθετικό συμπλήρωμα – αλλά είναι επίσης μια φυσική ορμόνη που υποστηρίζει τον κιρκάδιο ρυθμό σας.

«Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που φυσιολογικά εκκρίνεται από την επίφυση στο σώμα μας και είναι πολύ σημαντική για τη ρύθμιση των φυσιολογικών κύκλων ύπνου/αφύπνισης», εξηγεί ο Δρ Tali Bogler, οικογενειακός γιατρός και έδρα της μαιευτικής οικογενειακής ιατρικής στο νοσοκομείο St. Michael’s στο Τορόντο. Ουσιαστικά, η μελατονίνη μπορεί να σας προκαλέσει υπνηλία και να σας βοηθήσει να παρασυρθείτε με επιτυχία στη χώρα των ονείρων. Η ορμόνη παράγεται ως απάντηση στο σκοτάδι, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείαςκαι η έκθεση σε φυσικό ή τεχνητό φως (π.χ. το μπλε φως εκπέμπονται από οθόνες) μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή μελατονίνης.

Λειτουργεί η μελατονίνη; Σας βοηθά πραγματικά να κοιμηθείτε;

Αυτο εξαρταται. Ενώ η μελατονίνη είναι ένα απίστευτα δημοφιλές συμπλήρωμα που πωλείται χωρίς ιατρική συνταγή ως βοήθημα ύπνου, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά της στη θεραπεία της αϋπνίας. „Η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κοιμηθούν, επομένως βοηθά με το jet lag ή την εργασία με βάρδιες, αλλά δεν είναι απαραίτητα για την αϋπνία της εγκυμοσύνης», λέει ο Bogler. Ενώ η υπνηλία που βιώνουν μερικοί άνθρωποι μετά τη λήψη συμπληρωμάτων μελατονίνης μπορεί να σας βοηθήσει να αποχωριστείτε, ούτε η φυσική ούτε η συνθετική μελατονίνη βοηθάει ένα άτομο διαμονή κοιμισμένος. Έτσι, είτε η αϋπνία σας είναι χρόνια είτε σχετίζεται με την εγκυμοσύνη (ή παλεύετε να ρυθμίσετε τον ύπνο σας χάρη στο προσθήκη νεογέννητου) Τα συμπληρώματα μελατονίνης δεν είναι πιθανό να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία του ύπνου σας.

Μπορείτε να πάρετε μελατονίνη ενώ είστε έγκυος;

Μπορείτε, αλλά όχι χωρίς κάποιο επίπεδο κινδύνου. Ο Bogler σημειώνει ότι επειδή η μελατονίνη είναι γνωστή ως «φυσικό» βοήθημα ύπνου, έχει γίνει πολύ δημοφιλής και συχνά θεωρείται ότι είναι ασφαλής για μακροχρόνια χρήση, παιδιατρική χρήση ή χρήση στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, δεν υπάρχει αρκετή κλινική έρευνα σε ανθρώπους για να υποστηρίξει σταθερά αυτές τις πεποιθήσεις.

«Έχουμε μελέτες για ζώα, αλλά γνωρίζουμε ότι τα ζώα είναι διαφορετικά», λέει ο Bogler. «Για να πούμε επαρκώς ότι αυτό είναι ασφαλές στην εγκυμοσύνη, χρειαζόμαστε ανθρώπινα δεδομένα». Παραθέτει α κλινική μελέτη που έδειξε κάποιες αλλαγές στη σεξουαλική ωρίμανση και τις αναπαραγωγικές ορμόνες σε αρουραίους που έλαβαν υψηλή δόση μελατονίνης, αλλά όχι περαιτέρω ανεπιθύμητες ενέργειες. Έτσι, ενώ δεν υπάρχουν γνωστοί σημαντικοί κίνδυνοι για τους ανθρώπους, δεν μπορούμε να τους αποκλείσουμε.

Μια άλλη ανησυχία σχετικά με τη χρήση μελατονίνης στην εγκυμοσύνη είναι η δοσολογία, ιδιαίτερα όταν το προϊόν αγοράζεται από το ράφι αντί να συνταγογραφηθεί από γιατρό. «Η ποσότητα σε αυτά τα σκευάσματα χωρίς ιατρική συνταγή είναι συχνά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που παράγεται στο σώμα και δεν γνωρίζετε πάντα ακριβώς τη δόση που λαμβάνετε», λέει ο Bogler, σημειώνοντας ότι συχνά είναι «πολύ υψηλότερη» από τι είναι φυσικό ή απαραίτητο. Έγκυος ή όχι, αυτό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα.

Η ουσία είναι ότι ενώ δεν είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβές, δεν υπάρχει αρκετή έρευνα για να πούμε οριστικά ότι η μελατονίνη είναι ασφαλής για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. (Ο „χάσμα εγκυμοσύνηςΣτην κλινική έρευνα είναι ένα ζήτημα με το οποίο οι έγκυες αναζητούντες πληροφορίες είναι πολύ εξοικειωμένοι.) «Σε μικρότερες δόσεις – τις οποίες συνήθως προτείνουμε ούτως ή άλλως – είναι μάλλον εντάξει. Αλλά δεν μπορούμε να το πούμε με απόλυτη βεβαιότητα», λέει ο Bogler.

Γνωρίζοντας αυτό, ο Bogler δεν είναι πεπεισμένος ότι αξίζει τον κόπο. «Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε κάτι που έχει πολύ μικρό αποτέλεσμα, γιατί να το χρησιμοποιήσετε καθόλου;»

Ποια βοηθήματα ύπνου είναι ασφαλή για την εγκυμοσύνη;

Η Bogler δεν συνταγογραφεί πολλά βοηθήματα ύπνου για τις ασθενείς της, έγκυες ή μη, επειδή τα προβλήματα ύπνου είναι τόσο πολυπαραγοντικά. «Είναι άγχος, θέση σώματος, δυσφορία, υποκείμενη κατάθλιψη ή άγχος;» λέει, αναγνωρίζοντας ότι οι σωματικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη μπορούν να κάνουν τον ύπνο ιδιαίτερα δύσκολο. «Είναι δύσκολο, δεν μπορείς να το αρνηθείς, αλλά η φαρμακευτική αγωγή δεν μπορεί πάντα να βοηθήσει αυτά τα πράγματα».

Για να υποστηρίξει ασθενείς με αϋπνία και άλλα προβλήματα ύπνου, ο Bogler ασχολείται με τη σωστή υγιεινή του ύπνου και κάνει συστάσεις συμπεριφοράς: να ασκούνται αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αποφεύγουν τον χρόνο οθόνης για τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο, για παράδειγμα. Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία, ή CBT, μπορεί να είναι χρήσιμη για ορισμένα άτομα με προβλήματα ύπνου. Ο Bogler συνιστά συχνά έγκυες ασθενείς χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι ύπνουκοιμούνται όρθια ή σηκώνουν τα πόδια τους.

«Πραγματικά προσπαθώ να προσφέρω προσεγγίσεις στον τρόπο ζωής για τον ύπνο πριν από τα φάρμακα», λέει ο Bogler. Τούτου λεχθέντος, είναι ωφέλιμο να ελέγχετε τα επίπεδα του θυρεοειδούς και του σιδήρου σας για να αποκλείσετε σωματικά προβλήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κράμπες ή ανήσυχα πόδια το απόγευμα.

Μπορείτε να πάρετε μελατονίνη ενώ θηλάζετε;

Όπως και η συζήτηση γύρω από τη μελατονίνη και την εγκυμοσύνη, η λήψη μελατονίνης κατά τον θηλασμό είναι λίγο άγνωστη λόγω περιορισμένων δεδομένων για τον άνθρωπο. «Οι χαμηλές δόσεις μελατονίνης είναι πιθανώς εντάξει», λέει ο Bogler, τονίζοντας και πάλι την έλλειψη έρευνας για τους ανθρώπους.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι η μελατονίνη περνάει από το μητρικό γάλα, αλλά δεν έχει μια γνωστή αρνητική επίδραση», λέει. «Θα φρόντιζα απλώς να λαμβάνετε τις συνιστώμενες χαμηλότερες δόσεις».

Υπάρχουν άλλες φυσικές θεραπείες για την αϋπνία της εγκυμοσύνης;

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε εδώ είναι ότι φυσικό δεν σημαίνει απαραίτητα ασφαλές. Η μελατονίνη μπορεί να μην έχει καμία σημαντική γνωστός κινδύνους για τις εγκύους ή τις θηλάζουσες μητέρες ή για τα μωρά τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για όλα τα συμπληρώματα. Τα φυσικά προϊόντα συχνά θεωρείται ότι είναι αβλαβή, ενώ στην πραγματικότητα, ορισμένα μπορεί να είναι επικίνδυνα.

«Κάποτε είχαμε τέτοια πράγματα Motherisk όπου θα μπορούσατε να καλέσετε για φυσικά προϊόντα, αλλά αυτή τη στιγμή στον Καναδά, δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτό», λέει ο Bogler, προτείνοντας ότι είναι καλύτερο να είσαι ασφαλής παρά να λυπάσαι.

Η στέρηση ύπνου και η εξάντληση μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολα, αλλά συμπληρώματα όπως η μελατονίνη δεν είναι απαραίτητα η απάντηση. Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ενώ είστε έγκυος ή θηλάζετε, ζητήστε υποστήριξη από το γιατρό σας — μπορεί να είναι σε θέση να σας προσφέρει λύσεις εκτός του διαδρόμου των βιταμινών.

Schreibe einen Kommentar