Τέσσερα οφέλη από την πανδημία

3
Τέσσερα οφέλη από την πανδημία

Για να δηλώσω το προφανές: η πανδημία είναι χάλια. Αλλά το παράπονο σε οδηγεί μόνο μέχρι εκεί πριν μετατραπεί στο αντίθετό του – και τότε μια αρνητική στάση γίνεται ένα άλλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσεις.

Αντίθετα, ας δούμε τι καλό μπορεί να προκύψει από την πανδημία. (Είπαν «καλό»;) Με άλλα λόγια, πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την πανδημία αντί να καταναλωθούμε από αυτήν;

Εξετάστε στη συνέχεια τις ακόλουθες τέσσερις περιοχές.

1. Μια στιγμή να αναλογιστούμε την ιστορία μας

Δεδομένων των αιώνων τραγωδιών της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών, υπάρχουν πολλές περίοδοι στην ιστορία που ήταν χειρότερες από τώρα. Οι περισσότεροι από εμάς είχαμε την τύχη να ζήσουμε σε μια σχετικά ειρηνική εποχή μέχρι να βιώσουμε αυτήν την πανδημία.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του Σαίξπηρ τον δέκατο έκτο αιώνα, για παράδειγμα, αναφέρθηκε σε δύο συνεχιζόμενες πληγές που κατέστρεψαν τον κόσμο, προκαλώντας απομόνωση και πολλά άλλα. Υπήρξαν πολλές πληγές που έχουν ανατρέψει τις κοινωνίες και έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση.

Εκτός από τις πληγές, σκεφτείτε πώς οι πόλεμοι διέλυσαν και την κοινωνία. Για να πάρουμε ένα από τα αμέτρητα παραδείγματα, αν ζούσατε στην Αγγλία της δεκαετίας του 1940, ήσασταν στόχος συνεχιζόμενων μαζικών αεροπορικών επιθέσεων, της λεγόμενης εκστρατείας βομβαρδισμού «Nazi Blitz». Και φυσικά, αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα ανάμεσα σε τόσα άλλα.

Πάρτε μια ανάσα… Αυτό το ανησυχητικό κομμάτι της ιστορίας μας ρίχνει φως σε αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα.

Πάρε μακριά: Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους: θα μπορούσε να είναι χειρότερα. Όπως είπε ο Όμηρος, «Να είσαι ήσυχη η καρδιά μου. εσύ ξέρεις χειρότερα από αυτό».

2. Ώρα για αυτοστοχασμό

Η πανδημία έχει περιορίσει την κινητικότητά μας και τις προσωπικές μας συνδέσεις. Ως αποτέλεσμα, έχουμε περισσότερο χρόνο εκτός λειτουργίας, χρόνο που μπορούμε να μπούμε μέσα. Σκεφτείτε το σαν μια μακρά υποχώρηση, καιρός να υποχωρήσετε στον εαυτό σας λίγο περισσότερο από πριν.

Μπορούμε να σκεφτούμε τι συμβαίνει τώρα. Και μεγάλη εικόνα, μπορούμε να δούμε πού ήταν η ζωή μας και πού μπορούμε να πάμε από εδώ.

Ο αυτοστοχασμός, παρεμπιπτόντως, είναι βασικό συστατικό της σοφίας. Καθώς κάνουμε απολογισμό του εαυτού μας και του κόσμου μας, γινόμαστε πιο συνειδητοποιημένοι και σοφότεροι. Ναι, η ζωή είναι για να ζεις, να μαθαίνεις και να μεγαλώνεις.

Πάρε μακριά: Σκεφτείτε, κάντε υπομονή και κάντε ένα βήμα τη φορά. Διατηρήστε μια αίσθηση της μεγάλης εικόνας.

3. Ώρα για καινοτομία

Δεδομένου ότι η προσωπική μας επαφή είναι προσωρινά περιορισμένη, μπορούμε να γίνουμε πιο ευρηματικοί. Το να είσαι πολυμήχανος σημαίνει «να μπορείς να ενεργείς αποτελεσματικά ή με φαντασία, ειδικά σε δύσκολες καταστάσεις».

Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν τη διεύρυνση των επιλογών και των επιλογών παράδοσης φαγητού, μαζί με τα δικά σας κιτ γευμάτων.

Σε ένα άλλο μέτωπο, συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε διαδικτυακή επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης, να εκφραζόμαστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να εργαζόμαστε από το σπίτι.

Ο Phillip, για παράδειγμα, έχει επανασυνδεθεί με μερικούς από τους φίλους του στο κολέγιο εδώ και πολλές μέρες. Τώρα έχουν μια απολαυστική, διερευνητική μηνιαία συνάντηση Zoom που ονομάζεται “Lightning In a Bottle”, αναζωπυρώνοντας τον ιδιαίτερο χρόνο που πέρασαν μαζί πριν από πολλά χρόνια.

Πάρε μακριά: Γίνετε δημιουργικοί και καινοτόμοι. Φτιάξτε λεμονάδα από λεμόνια.

4. Ένας χρόνος για να εκτιμήσετε

Η Joni Mitchell τραγούδησε στο “Both Sides Now” ότι “κάτι χάθηκε, αλλά κάτι κερδήθηκε”. Έτσι, παρόλο που έχουμε χάσει κάποια ελευθερία, έχουμε κερδίσει άλλα πράγματα όπως περιγράφονται στα προηγούμενα τρία οφέλη: ιστορική προοπτική, αυτοστοχασμό και καινοτομία.

Επιπλέον, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε καλή υγεία, πρόσβαση στη φύση και τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια ικανοποιητική ζωή, μια ζωή με νόημα και σύνδεση.

Απλώς θυμηθείτε να επιτρέψετε σε αυτές τις πιθανότητες να συμβούν με μερικές φορές εκπληκτικούς, απροσδόκητους τρόπους.

Πάρε μακριά: Εκτιμήστε πού ήσασταν, πού βρίσκεστε τώρα και πού μπορείτε να πάτε.

Τελικές σκέψεις για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την πανδημία

Η πανδημία φέρνει δεινά και αναστάτωση. Με οικονομικές και συναισθηματικές δυσκολίες, μπορούμε να έχουμε συμπόνια για τους άλλους και τον εαυτό μας. Ακόμη και τέτοιες διαταραχές μπορούν να χρησιμοποιηθούν με θετικούς τρόπους.

Οι σημερινές δύσκολες συνθήκες μπορούν να μας βοηθήσουν να επανεξετάσουμε τα πράγματα για να βρούμε νέες λύσεις. Σκεφτείτε τι λειτουργεί και τι όχι. Απογυμνώνει πολλά πράγματα, ώστε να μπορούμε να επικεντρωθούμε στο τι πρέπει να εκτιμήσουμε.

Ίσως αυτές οι στιγμές να μας οδηγήσουν στο να έρθουμε κοντά, ακόμα κι αν πρέπει να είμαστε χώρια για λίγο ακόμα.

Όταν το χάος υποχωρήσει και η σκόνη καταλαγιάσει, μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά τριγύρω. Μπορούμε να ενσωματώσουμε τα οφέλη που περιγράψαμε: τη σάρωση της ιστορίας, τις σκέψεις μας για τον εαυτό μας, την ικανότητά μας να καινοτομούμε και να εκτιμούμε.

Καθώς αποκτούμε μεγαλύτερη συνείδηση ​​του τι σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και κάνουμε, αναδύονται νέες δυνατότητες. Με τη σειρά μας, μπορούμε να γίνουμε λίγο σοφότεροι και πιο ικανοί να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος.

Έχουμε επίσης γράψει περαιτέρω για μαθήματα από την πανδημία.


Leave a Reply