τη μέθοδο «περπάτα και μετά κάτσε».

0
τη μέθοδο «περπάτα και μετά κάτσε».

Θα μπορούσε να είναι πραγματικά τόσο απλό το να αποκοιμηθεί ένα ιδιότροπο βρέφος – και να μείνει για ύπνο; Μια νέα μελέτη λέει ναι.

Έχετε δοκιμάσει το shush, το swaddle, την πιπίλα και το καρότσι, και όλα αυτά άλλα διάφορα Σ για να ηρεμήσει το απαρηγόρητο νεογέννητό σας, αλλά τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί. Τώρα οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχει μια γρήγορη λύση για ένα μωρό που κλαίει που είναι πολύ, πολύ πιο εύκολη από ό,τι νομίζετε.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Τρέχουσα Βιολογία παρουσιάζει μια μέθοδο για να καταπραΰνει τα μωρά που κλαίνε στον ύπνο και — εξίσου σημαντικό — να διασφαλίζει ότι θα κοιμούνται μόλις τα βάλετε κάτω.

Η μέθοδος «περπάτα και μετά κάτσε».

Η διαδικασία, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί και στα δύο υπνάκους και ώρες ύπνου, είναι εκπληκτικά απλό — και οικονομικά αποδοτικό! Τα βήματα είναι:

  1. Κρατώντας το μωρό σας που κλαίει στην αγκαλιά σας, περπατήστε το για πέντε λεπτά για να το ηρεμήσετε στον ύπνο.
  2. Καθίστε και κρατήστε το μωρό σας που κοιμάται για άλλα πέντε έως οκτώ λεπτά.
  3. Βάλτε το μωρό σας στην κούνια.

Αυτό είναι. Αυτή είναι η μέθοδος.

Το σκεπτικό

Η έμπνευση πίσω από το πρώτο βήμα, το φέρον μέρος, έρχεται κατευθείαν από την άγρια ​​φύση. Φανταστείτε στο κεφάλι σας μια μητέρα λιοντάρι που κουβαλάει το μωρό της στο στόμα της. Η χαλαρή στάση και η υπάκουη φύση του λιονταριού είναι το αποτέλεσμα κάτι που ονομάζεται «απόκριση μεταφοράς», ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα που προέρχεται από τη μεταφορά. Απόκριση μεταφοράς, η οποία εμφανίζεται σε πολλά αλτρικά θηλαστικά — δηλαδή, θηλαστικά των οποίων τα μικρά γεννιούνται σε αυτό το υπανάπτυκτο Στάδιο «τέταρτο τρίμηνο». — σχετίζεται με μείωση του καρδιακού ρυθμού και την εκούσια κίνηση.

Η κύρια ερευνήτρια Kumi Kuroda και οι συνεργάτες της ερευνητές στο Κέντρο Επιστήμης του Εγκεφάλου RIKEN στην Ιαπωνία ήθελαν να μάθουν εάν η ίδια απάντηση θα μπορούσε να προκληθεί ως μέρος μιας διαδικασίας που οδηγεί τα ανθρώπινα μωρά σε βαθύ ύπνο.

«Για πολλούς, αναλαμβάνουμε διαισθητικά γονείς και ακούμε τις συμβουλές των άλλων για την ανατροφή των παιδιών χωρίς να δοκιμάζουμε τις μεθόδους με αυστηρή επιστήμη», δήλωσε ο Kuroda είπε ScienceDaily. «Αλλά χρειαζόμαστε την επιστήμη για να κατανοήσουμε τις συμπεριφορές ενός μωρού, γιατί είναι πολύ πιο περίπλοκες και διαφορετικές από ό,τι πιστεύαμε».

Η μελέτη

Για να το εκτιμήσουν αυτό, οι ερευνητές παρατήρησαν 21 μωρά μεταξύ ενός και επτά μηνών, συγκρίνοντας τη συμπεριφορά, τις κινήσεις και τους καρδιακούς παλμούς τους ως απάντηση σε τέσσερα διαφορετικά σενάρια: να κρατιούνται από τις καθισμένες μαμάδες τους, να κρατούνται από τις μητέρες τους που περπατούσαν, να τοποθετούνται σε «κινητή κούνια» (δηλαδή, κουνιστή κούνια ή καρότσι) και ξαπλωμένη μόνο σε μια κούνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα βρέφη που έκλαιγαν ανακουφίζονταν πιο αποτελεσματικά και με συνέπεια όταν τα περπατούσαν οι μαμάδες τους ή οι κινητές κούνιες. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα βρέφη που κλαίνε ήταν καλύτερα να χαλαρώνουν για να κοιμηθούν μετά από τουλάχιστον πέντε λεπτά περπάτημα, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν ήταν προηγουμένως σε εγρήγορση.

Το επόμενο βήμα ήταν να τους βάλω στην κούνια. Τα μωρά που κοιμούνται ήταν πολύ πιο πιθανό να παραμείνουν κοιμισμένα αν η μητέρα τους τα κρατούσε καθισμένα για πέντε έως οκτώ λεπτά πριν τα αφήσει κάτω. Σε περιπτώσεις που τα έβαζαν κάτω πριν τελειώσουν τα πέντε λεπτά, τα μωρά ήταν πιο πιθανό να ξυπνήσουν και να κλάψουν. Οι ερευνητές δοκίμασαν επίσης διαφορετικές θέσεις και ταχύτητες για να ξαπλώσουν το μωρό κάτω, αλλά διαπίστωσαν ότι μόνο η καθιστή λαβή είχε κάποια σημαντική επίδραση.

«Ακόμη και ως μητέρα τεσσάρων παιδιών, εξεπλάγην πολύ όταν είδα το αποτέλεσμα», είπε η Kuroda, η οποία είπε ScienceDaily ότι είχε υποθέσει εάν ένα μωρό ξύπνησε κατά τη διάρκεια της «στρώσεως» επηρεάστηκε τουλάχιστον εν μέρει από τη θέση του ή από το πόσο ήπια ήταν τοποθετημένα.

Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, «η μεταφορά των βρεφών μειώνει δραστικά το κλάμα και δυνητικά προάγει τον ύπνο».

Η επιφύλαξη

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη, όπως όλες οι μελέτες, έχει τους περιορισμούς της, αφού παρατηρήθηκαν μόνο μωρά και οι μαμάδες τους – δεν συμμετείχαν μπαμπάδες ή άλλοι μη μητρικοί φροντιστές. Επιπλέον, η προτεινόμενη Η μέθοδος δεν προορίζεται να είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική εκπαίδευσης ύπνου, όπως αναφέρεται στην έκθεση: «Αυτό το πρωτόκολλο παρέχει μια άμεση ηρεμία του βρεφικού κλάματος και μπορεί να είναι χρήσιμη ειδικά σε ειδικές περιπτώσεις, όταν οι τακτικές ρουτίνες ύπνου, ο θηλασμός ή οι πιπίλες είναι δεν είναι αποτελεσματικό ή διαθέσιμο».

Ωστόσο, αν είστε εξαντλημένος γονιός που αναζητά λίγη ανάπαυλα για να μπορέσετε να επιβιώσετε άλλη μια μέρα — και θα ήσασταν εδώ αν δεν ήσασταν; — δεν έχετε τίποτα να χάσετε δίνοντας μια ευκαιρία σε αυτό το απλό κόλπο.

Schreibe einen Kommentar