Monkeypox – Άλλο ένα παράδειγμα του καταστροφικού αντίκτυπου της εκμετάλλευσης των ζώων στη δημόσια υγεία – Hope Wetherall, Campaigner

0
Monkeypox – Άλλο ένα παράδειγμα του καταστροφικού αντίκτυπου της εκμετάλλευσης των ζώων στη δημόσια υγεία – Hope Wetherall, Campaigner

Τους τελευταίους μήνες, πιθανότατα έχετε διαβάσει δεκάδες τίτλους που προειδοποιούν για την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων. Μια μεταδοτική ιογενής λοίμωξη που χαρακτηρίζεται από εξανθήματα, πυρετούς, μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους και εξάντληση… δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να το σκεφτόμαστε.

Πριν από πρόσφατα, μπορεί να έχετε ακούσει για την ασθένεια, αλλά δεν ανησυχούσατε πραγματικά. Προερχόμενο από τη Δυτική και την Κεντρική Αφρική, ήταν αρκετά μακριά μέχρι τώρα. Δεν θα μας επηρεάσει, σωστά;

Με το 98% των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν από τον Μάιο να προέρχονται από την Ευρώπη, το Monkeypox είναι τώρα στο κατώφλι μας. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, υπάρχουν τώρα 1.076 κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ειδικοί στην υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένουν ότι αυτός ο αριθμός θα συνεχίσει να αυξάνεται, εκφράζοντας ανησυχία για τον αντίκτυπό του στη δημόσια υγεία.

Το NHS προτρέπει το κοινό να είναι σε επαγρύπνηση με την υγιεινή κατά το χειρισμό ζωικών προϊόντων και να τα μαγειρεύει σε υψηλές θερμοκρασίες για να σκοτώσει τα παθογόνα της ευλογιάς των πιθήκων. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ιός προέρχεται από ζώα και μπορεί να κολληθεί από την κατανάλωση της μολυσμένης σάρκας τους.

Σίγουρα το NHS θα έπρεπε να συστήσει να σταματήσουμε να τρώμε ζώα;

Όταν έχουμε πολλές επιλογές για vegan που δεν ενέχουν τον κίνδυνο μόλυνσης από ζωονόσους, γιατί στο καλό να επιλέξουμε να τρώμε σάρκα; Δεν είμαστε οι μόνοι που είμαστε πιο ασφαλείς σε έναν βίγκαν κόσμο. Τα ευαίσθητα ζώα δεν υφίστανται εκμετάλλευση και δεν θανατώνονται όταν επιλέγουμε επιλογές φυτικής προέλευσης. Όλοι κερδίζουν!

Πίστωση: NIAID

Η πρόληψη των πανδημιών ξεκινά από το πιάτο μας…

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας, οι ζωονόσοι έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Περνώντας από οικοδεσπότη σε ξενιστή μέσω προσωπικών ταξιδιών και εμπορικών διαδρομών, τα παθογόνα μπορούν να ταξιδέψουν σε ηπείρους εντός ημερών από την εμφάνιση, θέτοντας όλους μας σε κίνδυνο, ειδικά αν λίγα είναι γνωστά για τη νέα μόλυνση.

Πριν ακόμη υπάρξει ο Covid-19, κορυφαίοι επιδημιολόγοι είχαν ήδη προειδοποιήσει για «το επόμενο μεγάλο» όταν συζητούσαν τις πιθανότητες για πανδημίες. Λόγω της απρόβλεπτης φύσης των ιών που προέρχονται από ζώα, απλά δεν γνωρίζουμε πότε θα εμφανιστεί η επόμενη απειλητική για τη ζωή επιδημία. Μπορούμε, ωστόσο, να περιμένουμε την εμφάνιση περισσότερων από αυτά εάν η εκμετάλλευσή μας των ζώων συνεχίσει να αυξάνεται με τον σημερινό της ρυθμό.

Οι ζωονοσογόνες ασθένειες όπως η Monkeypox είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες επειδή εκμεταλλεύονται τους ξενιστές των ζώων. Με την πάροδο του χρόνου, οι ανθρώπινες κοινωνίες κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από αυτά. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των ολοένα και πιο εκμεταλλευτικών αλληλεπιδράσεών μας με τα ζώα. Ενώ η Monkeypox προέρχεται από πρωτεύοντα θηλαστικά και έχει μεταδοθεί σε μεγάλο βαθμό από μολυσμένα τρωκτικά, ο κύριος μοχλός των ζωονοσογόνων εστιών είναι η κτηνοτροφία.

Παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για την καλή διαβίωση των ζώων, την υπερθέρμανση του πλανήτη και την αντοχή στα αντιβιοτικά, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σκοτώνουν και τρώνε περισσότερα ζώα από ποτέ. Η Ένωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ ισχυρίζεται ότι η κατανάλωση κρέατος αυξήθηκε κατά ένα τεράστιο 500% μεταξύ 1961 και 2018. Δυστυχώς, αυτό μόνο προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Πραγματοποίηση: Jo-Anne McArthur

Έτσι Γιατί πρέπει να απορρίψουμε την κτηνοτροφία;

Λοιπόν, με πάνω από 75 δισεκατομμύρια ζώα της ξηράς και τρισεκατομμύρια υδρόβια άτομα να σκοτώνονται κάθε χρόνο, οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με περισσότερους πιθανούς φορείς ζωονόσων από ποτέ. Η βιομάζα των εκτρεφόμενων ειδών είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερη από όλα τα ελεύθερα ζώα μαζί. Τα εκτρεφόμενα ζώα μπορούν να λειτουργήσουν ως δεξαμενές για παθογόνα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επόμενη πανδημία ανά πάσα στιγμή. Οι ασθένειες μπορεί να περάσουν απαρατήρητες σε είδη που παρουσιάζονται ως ασυμπτωματικά, αλλά μπορούν ακόμα να τις μεταδώσουν.

Η εντατικοποίηση της κτηνοτροφίας προέκυψε λόγω της ζήτησης για φθηνό κρέας, σε μεγάλο βαθμό λόγω του χαμηλότερου κόστους εργασίας και της υψηλότερης παραγωγής. Η υψηλή πυκνότητα εκτροφής στα αγροκτήματα δεν προκαλεί μόνο αφόρητο άγχος στα ζώα που είναι στριμωγμένα σε αχυρώνες και υπόστεγα, αλλά δημιουργούν τόπους αναπαραγωγής για ασθένειες. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι βρώμικες συνθήκες αυτών των εσωτερικών συστημάτων ενθαρρύνουν τον πολλαπλασιασμό των επιβλαβών ιικών βακτηρίων. Τα παθογόνα εξαπλώνονται εύκολα μεταξύ ζώων που έχουν ανοσοκατασταλθεί λόγω του συνεχούς στρες και της ανύπαρκτης κτηνιατρικής φροντίδας. Οι ζωονόσοι μπορούν εύκολα να ξεκινήσουν εδώ, όταν οι αγρότες που έρχονται σε επαφή μαζί τους μεταφέρουν ζωονόσους στις δικές τους ανθρώπινες κοινότητες. Δεν είναι μόνο οι εντατικές εκμεταλλεύσεις, αλλά η εξάπλωση από μη άνθρωπο σε άνθρωπο μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε αγρόκτημα, ελεύθερης βοσκής και βιολογικής καλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένου.

Η κτηνοτροφία εμπορεύεται, μεταφέρει και σκοτώνει άρρωστα ζώα πριν πουλήσει τα μολυσμένα πτώματα τους για ανθρώπινη κατανάλωση. Δεν είναι περίεργο που έχουμε δει μια έκρηξη ζωονοσογόνων εστιών που προέρχονται από αυτόν τον κλάδο.

Πηγή: Kyle Mackie

Το Monkeypox δεν είναι μοναδικό!

Οι ζωονοσογόνες επιδημίες συνεχίζουν να συμβαίνουν και δεν ξέρουμε πόσο θανατηφόρο θα είναι το καθένα μέχρι να χτυπήσει.

Ο Covid-19 έχει καταστρέψει ζωές και έχει σκοτώσει εκατομμύρια. Οι επιδημιολόγοι ισχυρίζονται ότι ήταν πιθανό να είχε εξαπλωθεί στους ανθρώπους από μολυσμένα πτώματα που αγοράστηκαν από υγρές αγορές για ανθρώπινη κατανάλωση.

Το έχουμε δει να συμβαίνει όταν η γρίπη των χοίρων εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, προερχόμενη από εντατικές χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις και μεταφέρθηκε στους ανθρώπους μέσω μολυσμένης σάρκας χοίρων.

Έχουμε να κάνουμε με κρούσματα γρίπης των πτηνών αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πάνω από 450 άνθρωποι έχουν πεθάνει από το στέλεχος H5N1 από το 2003. Η ασθένεια ήταν θανατηφόρα για ένα άτομο στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτό το έτος, παρά τους περιορισμούς που επιβάλλονται στις βρετανικές πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις για την προσπάθεια επιβράδυνσης της εξάπλωσης.

Οι άνθρωποι δεν είναι οι μόνοι που θέτει σε κίνδυνο η κτηνοτροφία. Πάνω από ένα εκατομμύριο πτηνά έχουν θανατωθεί σε φάρμες του Ηνωμένου Βασιλείου ως προληπτικό μέτρο για τον έλεγχο της γρίπης των πτηνών. Πάνω από 38 εκατομμύρια έχουν σκοτωθεί για τον ίδιο λόγο στις ΗΠΑ. Ο ιός έχει μολύνει ακόμη και ελεύθερα πουλιά, όπως γλάρους, χήνες και κύκνους και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή οικολογική βλάβη.

Πίστωση: RSPB

Αυτά τα κρούσματα ΜΠΟΡΟΥΝ να προληφθούν.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να θέτουμε δισεκατομμύρια ανθρώπους και ζώα σε κίνδυνο από ζωονοσογόνους ασθένειες όταν έχουμε την επιλογή να ενεργήσουμε με τρόπους που δεν ενθαρρύνουν τα ξεσπάσματα.

Τα αγροκτήματα δεν είναι τόποι αναπαραγωγής ιών. Οι εκτροφές ζώων είναι.

Τα εργοστάσια που χειρίζονται vegan τρόφιμα δεν είναι το ιδανικό μέρος για τη μετάδοση ασθενειών. Τα σφαγεία, μολυσμένα με αίμα και άλλα σωματικά υγρά, είναι.

Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν ενεργούν ως ξενιστές σε μεταδοτικά ιικά παθογόνα. Τα θύματα ζώων των οποίων τα πτώματα καταναλώνονται το κάνουν.

Ρίξτε μια ματιά στο δικό μας Εκτεθειμένη καμπάνια για να μάθετε περισσότερα για τα ζώα και τις πανδημίες…

Η εκτροφή ζώων τα βλάπτει ΚΑΙ εμάς… ήρθε η ώρα να σταματήσουμε!

Ο ΠΟΥ ενθαρρύνει μια προσέγγιση «One Health», η οποία αναγνωρίζει ότι η υγεία των ανθρώπων και των ζώων συνδέονται. Αν εκτρέφουμε ζώα, βλάπτουμε τους ανθρώπους.

Μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία των ανθρώπων και των ζώων απλά μέσω του τι τρώμε! Για χάρη όλων των όντων σε αυτόν τον πλανήτη, επιλέξτε την πιο ευγενική, ασφαλέστερη επιλογή vegan. Ενθαρρύνετε τους γύρω σας να κάνουν το ίδιο.

Πρέπει να λογοδοτήσουμε και να απορρίψουμε τη κτηνοτροφία ως ένα σύστημα που όχι μόνο βλάπτει τα ζώα σε αφάνταστο βαθμό, αλλά θέτει επίσης σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων.

Ήρθε η ώρα για ένα σύστημα διατροφής με βάση τα φυτά – να βάλει τέλος στα δεινά των ζώων και των ανθρώπων!

Οπως πάντα,

Για τα ζώα.

Schreibe einen Kommentar